Waterbestendige sublimatiestickers

Sublimatiestickers maken

Waarom deze stickers proberen?

Standaard stickerpapier kan je bedrukken met je gewone inkjet printer. Daarmee kan je al heel wat leuke stickers maken, maar omdat ‘gewone’ huis-tuin-en-keuken-printer inkt niet watervast is, zijn ze niet watervast en bovendien geprint op papier en dus meestal ook niet erg scheurvast. Maar niet getreurd! Dit stickerpapier in 100% polyester is de oplossing. Het is scheurvast en sterk (en tegelijk dun). Je kunt het rechtstreeks met een laserprinter bedrukken, maar je kunt ze ook sublimeren omdat het nu eenmaal 100% polyester is 😉 ! Dat laatste is iets wat veel mensen niet weten. En omdat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is, tonen we je graag hoe je dit zelf kunt doen.

Hoe begin ik er aan?

sublimatiesticker materiaalOm stickers te maken met gesublimeerde print heb je uiteraard een sublimatieprinter nodig (of je laat een velletje sublimatieprint afdrukken door ons 😉 ). Daarnaast heb je ook dit specifieke stickerpapier nodig omdat het warmtebestendig is en 100% polyester. Sublimatie werkt doordat de sublimatie-inkten onder invloed van hitte IN polyester kunnen binnendringen. Bij het afkoelen sluit de polyester of polyester coating zicht terug en je hebt een bedrukking die echt in het artikel zit. Daarom is het dus ook watervast en afwasbestendig en daarom werkt het niet op bijvoorbeeld gewone mokken,hout, katoen of andere samenstellingen (tenzij ze speciaal voorbehandeld zijn met een sublimatiecoating).

Je hebt ook je transferpers nodig & een bakpapier om je pers te beschermen en je snijplotter als je de stickers wilt contoursnijden na het sublimeren. Wij werken met Silhouette studio en met de cameo 3 voor het contoursnijden, maar het kan uiteraard met elke snijplotter!

3,2,1…start!

Stap 1 is het klaarmaken van je ontwerp. We gaan in deze blog niet uitgebreid in op hoe je precies print & cut instelt en gebruikt in Silhouette studio, dus we gaan er wel een beetje van uit dat je weet wat dit is.

Open de afbeelding voor de sticker in  studio. Vermits de stickervellen en sublimatiepapieren A4 zijn, stel je best eerst studio in op A4 formaat op een 12×12″ snijmat. Zet je registratietekens aan en vul je blad met afbeeldingen voor de stickers binnen de aangegeven marges. Groepeer je afbeeldingen even & zet er een contour snijlijn rondom. De afbeelding kan nu naar de printer gezonden worden. Indien je de afbeelding door ons wilt laten sublimeren, print je hem zo naar PDF (met registratietekens, niet spiegelen). Indien je zelf een sublimatieprinter hebt, sprint je hem standaard gespiegeld via de printsoftware van je sublimatieprinter. Zonder te technisch te worden toch even benadrukken: de software van jouw sublimatieprinter bevat meestal de juiste kleurprofielen zodat de kleuren er na het sublimeren steeds correct uitkomen.

sublimatiesticker materiaalJe hebt nu een vel met je afbeeldingen in spiegelbeeld geprint op sublimatiepapier en een blanco vel stickerpapier. Leg deze netjes op elkaar met geprinte zijde en sticker naar elkaar toe. De achterzijde van het stickerpapier heeft een drager, dus je kunt makkelijk zien welke kant de voor-en achterzijde is.

Verwarm je pers voor op 180°C en leg het stickerpapier met sublimatieprint beschermd door een bakpapier boven en onder tussen de pers. Pers het geheel ongeveer 60sec. onder mediumhoge druk. Afhankelijk van de nauwkeurigheid van de pers, kan je voor een tikje warmer en/of langer persen gaan om mooie hevige kleuren te krijgen.

Het resultaat! Links het sublimatiepapier & rechts de sticker met registratietekens. Deze sticker gaat nu op de 12×12″ snijmat. Laadt de mat in de cameo en ga terug naar je ontwerp in Silhouette studio. Indien je een hogere versie van Studio gebruikt en dus rechtstreeks vectorfiles kunt gebruiken als afbeelding moet je hier even opletten! Als je rechtstreeks vectoriële afbeeldingen gebruikt hebt (zoals wij hier), dan moet je je afbeeldingen nu even opzij zetten zonder de snijlijn te verplaatsen. Rond een vector maakt Studio namelijk automatisch een snijlijn & je wilt in dit geval niet dat bv. de ogen en mond van het konijntje ook uitgesneden worden!

De sticker snijdt netjes tot tegen de drager als je een gelijkaardige instelling van het mes gebruikt als bij flex. Hier hebben we snelheid 8 en drukkracht 5 gebruikt en de stickers zijn perfect gesneden. Het is geen papier, dus in elk geval niet de ‘stickerpapier’ instelling gebruiken die je bij de standaardinstellingen in studio vindt.

Even de restanten van het stickerpapier rondom weg gepeld en voila:

Succes & happy crafting!