Bekers personaliseren

beker met naam

Het het einde van het schooljaar & de zomer weer in zicht, zijn deze leuke dubbelwandige bekers met rietje een echte aanrader om een keer te proberen.  Ze zijn erg stevig. Sluiten goed af met een schroefdeksel en hebben een herbruikbaar rietje (graag gedaan moeder natuur!). Ze zijn ook erg makkelijk te personaliseren, dus geen reden om het niet te proberen!

Hoe personaliseer ik een kunststoffen beker?

Dit soort bekers worden gepersonaliseerd met vinyl. Omdat de bekers van mooi glad acrylaat zijn, zal de vinyl er echt wel goed op hechten en zal je ze met de hand ook perfect kunnen afwassen. Vaatwasbestendig zijn dit soort bekers sowieso niet, dus daar hoef je eigenlijk niet specifiek op te letten. Persoonlijk gebruiken we voor de bekers die via ons gepersonaliseerd aangekocht worden wel steeds de glanzende sterker klevende vinyl (Ritrama O400), of de glitter variant voor een grotere duurzaamheid.

Deze blog gaat wel specifiek over het verwerken van de bekers. We gaan er dus wel een beetje van uit dat je zelf een design kunt klaarmaken in je programma en kunt snijden op je plotter. Hoe werken met vinyl precies gaat en hoe snijden en pellen werkt, kan je in een andere blog terugvinden voor moest je daar nog wat hulp kunnen gebruiken.

Werkproces

Om het makkelijk te houden, kan je best een design kiezen dat niet te breed is. De bekers zijn immers conisch (smaller onderaan dan bovenaan), waardoor designs over de hele breedte van de beker scheef zullen trekken als je een ‘recht’ design rond een schuine beker probeert te plakken. Omdat dat toch wat denk- en prutswerk vraagt (zowel in je software als voor het uitplakken), laten we dat even achterwege momenteel.

Je snijdt en pelt je design in vinyl & strijkt de transfertape alvast over het design. Omdat de vinyl heel erg goed plakt op de bekers, bekijk je dan best eerst even dat je beker recht ligt. Eventueel leg je hem klem tussen 2 opgerolde vaatdoeken, of snijlatten, of wat ook maar werkt om je beker mooi recht en stil te laten liggen. Knip ook de drager & transfertape recht bij tot kort rond je design zodat je makkelijk ziet of je design recht op de beker zit en of hij in het midden zit.

Voor het uitplakken beginnen we vanuit het midden en strijken we dan eerst de ene zijkant en daarna de andere uit van het midden naar de zijkant toe. strijk zeker goed aan en ga desnoods nog eens extra over de kleine details zoals puntjes op de ‘i’ of bijvoorbeeld de dunne beentjes van de flamingo op het voorbeeld.

Voor het weghalen van de transfertape probeer je zo dicht mogelijk tegen de beker terug te rollen. Dus niet wegtrekken van de beker maar onder een zo klein mogelijke hoek rustig en gestaag je transfertape wegtrekken. Komt je design toch ergens nog mee los, dan wrijf je hem even een centimetertje terug naar voren en strijk je dat stukje van het design nog een goed aan.