Werken met vinyl: snijden & pellen.

snijplotter vinyl

Werken met vinyl: let’s get started!

Eerst en vooral: wanneer we over vinyl spreken, bedoelen we de zelfklevende snijplotterfolie (zoals deze) die beschikbaar is in vele kleurtjes en eventueel ook als standaard witte folie die je zelf (mits de juiste printer) kunt bedrukken. Met de snijplotter gaan we dus steeds de contouren van onze prent of letters uitsnijden, waarna we het design dan op zijn beurt weer gaan overzetten op de ondergrond waarop de prent moet komen. Met vinyl bedruk je dus niet zo zeer rechtstreeks op je artikel, maar besticker je het met losse, zelfgemaakte stickers.

In deze blog gaan we even niet in op het ontwerpen van een design of het correct instellen van je software voor het snijden, aangezien dit laatste bijvoorbeeld al kan verschillen naar gelang welk merk of welke soort vinyl je gebruikt. We houden ons dus enkel bij de basisprincipes van het verwerken van vinyl: snijden, pellen, transfertape kleven & uitplakken.

Plottervinyl snijden

De eerste stap voor het maken van een vinylsticker is uiteraard het snijden van je design. Hierbij spiegel je het design NIET, omdat we het eerst gaan overzetten naar transfertape en daarna nog een tweede keer naar het artikel. Je gaat dus van recht, naar spiegelbeeld, naar recht (snappie 😉 ). Het vraagt een beetje zoekwerk, maar op het voorbeeld hieronder zie je het design gesneden staan:
 

snijplotter vinyl snijden

Vinyl pellen

Als tweede stap gaan we pellen. We halen dus alle deeltjes vinyl die we niet nodig hebben weg rondom het design en/of in de gaatjes in het design. 

Pel niet te wild zodat je op tijd merkt dat er bv. een klein hoekje niet helemaal is doorgesneden. Zo kan je op tijd nog even met een scherp snijmes dat plekje retoucheren. Je weet maar nooit namelijk en een heel stuk vinyl moeten weggooien omdat er toevallig door een klein bubbeltje een plekje niet goed gesneden was, is jammer uiteraard!

Er zijn over het algemeen 2 manieren om te pellen: van buiten naar binnen en omgekeerd. Als je van buiten naar binnen pelt, pel je eerst rondom je design de overschot weg. Dan ga je alle gaatjes in je design aanstippen met je pelhaak om de kleine stukjes in het design weg te halen (zoals het rondje in een ‘O’ bv.). Anderen werken dan weer liever van binnen naar buiten waarbij ze dus eerst de kleine stukjes midden in het design weghalen en dan als laaste rondom de buitenrand de overschot. Het is maar net wat je het makkelijkste vindt!

Transfertape plaatsen

Stap 3 is het plaatsen van transfertape bovenop je design. Er is transparante transfertape (eventueel met een afdekvel erachter), of eenvoudiger transferpapier. De tape heeft als voordeel dat hij helder is en je dus goed kunt zien waar je je design plaatst. Het papier is dan weer goedkoper.

Op het voorbeeld hier werken we met heldere tape met schutblad met raster. Zo kan je het duidelijkste volgen wat we doen.

Om te beginnen ga je een stukje transfertape op maat knippen voor je design. Je haalt de transparante transfertape los van het schutvel (het papier met raster dus) en legt het met de klevende kant gewoon recht bovenop je vinylsticker.

Hierna neem je een schraper, bankkaart of eender wat jij gebruikt om designs uit te wrijven. Je gaat goed van het midden uit naar de zijkanten over je design tot het over de hele oppervlakte goed aangedrukt is. Bij designs met kleine details besteed je best even extra aandacht aan de kleine losse deeltjes. Ga over die kleine delicate deeltjes desnoods nog eens met je nagel om zeker te zijn dat ze goed aan de transfertape kleven.  Je kunt nu je design zachtjes samen met de transfertape van het schutvel van de vinyl halen.

Klaar voor gebruik

Voila, je design is nu klaar voor gebruik. Indien je je artikel om te bestickeren nog niet direct bij de hand hebt, raad ik persoonlijk aan om het even terug op het schutvel van de transfertape te kleven. Zo hoef je je geen zorgen te maken over stof of viezigheid die in de sticker kunnen gaan kleven. In het geval van grote stickers (muurstickers, raamdecotratie,…) kan je ze zo ook veilig meenemen naar de plaats weer ze moeten komen, of zelfs opsturen per post.

Ga je je sticker meteen plakken, dan neem je er nu je artikel bij. Meet af waar het design moet komen en laat het zachtjes vanaf het midden neerzakken. Strijk zo weer net als bij de transfertape naar links en rechts uit en druk goed aan. Daarna kan je zachtjes aan de transfertape wegpellen.

Voor meer tips over het uitplakken van stickers op allerlei vormen en ondergronden, gaan we in een volgende blogpost weer verder!