Tips & Tricks voor het positioneren van bedrukkingen

Een print mooi recht op een kledingstuk krijgen, kan wel eens lastiger blijken dan je aanvankelijk dacht. En hoe schat je in hoe hoog of laag je de personalisering plaatst? Als je 1 shirtje maakt voor je eigen zoon of dochter, doe je dat natuurlijk helemaal hoe je het zelf leuk vind en kan je zoon-of dochterlief ook gewoon eens laten passen om te kijken waar de print het mooiste zou staan. Werk je voor klanten, of heb je ineens een hele bult shirts te verwerken, dan heb je waarschijnlijk toch graag een meer eenvormig en vooral sneller systeem. Misschien kunnen we je met deze tips & tricks al wat op weg helpen.

Het midden van je design bepalen

Je kunt tot in het oneindige in alle richtingen je t-shirt opmeten; als je niet exact weet wat het midden van je design is, is het allemaal voor niets. Gelukkig komt flexfolie op een stugge transparante drager. Je kunt de drager dus gewoon even dubbelvouwen en een klein kreukje boven en onderaan in de drager duwen zonder dat je je design beschadigt. Vouw uiteraard wel even met de niet klevende kant naar elkaar toe en zorg dat de uiteinden van het design mooi gelijk liggen; niet de randen van de drager. Het design zelf moet immers gecentreerd worden & zo hoef je ook niet te nauwkeurig te kijken om je designs uit te snijden omdat je daarop toch niet verder gaat. Bij het persen van je transfer, duw je dat kreukje er zo weer uit en je ziet er achteraf helemaal niets meer van.

Het midden van een shirt bepalen

Op zich is het midden van een shirt snel te bepalen. Je vouwt hem overlangs dubbel, kijkt daarbij dat de zij- en schoudernaden gelijk liggen en gooit hem een paar seconden onder de pers. Je hebt dan mooi een lijn overlangs over het midden (en je shirt is in 1 beweging ook voorgeperst). In combinatie met een transfer waarop je het midden met een kreukje onder en boven hebt aangeduid, kan je zo perfect gecentreerd je transfers aan de lopende band op kleding zetten. Let er wel extra goed op dat je zowel zijnaden als schoudernaden perfect op mekaar legt en het shirt mooi plat vouwt; anders zal je vouwlijn niet loodrecht over het shirt lopen.

Een alternatieve methode is om het shirt open te leggen en de schoudernaden goed uit uit te lijnen op 1 rechte lijn. Evenwijdig daarboven voorzie je nog een lijn waarlangs je loodrecht kunt afmeten. Meet op 1 punt tussen de schoudernaden het midden van het shirt & leg daarna een tekendriehoek/winkelhaak/… loodrecht langs de bovenste lijn en met de andere zijde mooi langs het gemeten middelpunt. Je kunt nu met kleermakerskrijt overlangs een lijn markeren die mooi recht over het midden van het shirt valt. Bij deze methode kan je ook in 1 beweging overgaan naar het markeren van de juiste hoogte voor het design. Deze methode wordt hier veel gebruikt voor te borduren artikelen, omdat voor borduren in feite geen transferpers nodig is en ik zo ook in 1 beweging het borduurraam in het kledingstuk kan steken na het markeren.

 

 

 

 

Designs op dezelfde hoogte plaatsen

Hoe hoog een design geplaatst wordt, verschilt licht per maat en eventueel ook per model van kleding. Je zou gewoon x centimeter onder de halslijn kunnen afmeten en dit overal herhalen, maar je zult al snel zien dat bij een grote kerel met maat XXL dezelfde bedrukking ogenschijnlijk bijna bovenaan in de hals staat , terwijl het op het damesshirt maat XS halfweg op de rug staat. Verder leert de ervaring ons ook dat afmeten vanaf de halslijn niet altijd correct is. Confectieshirts durven scheef zijn en de halslijn verschilt al snel eens een centimeter onderling. Wil je het design steeds op dezelfde hoogte bij dezelfde maat als het kledingstuk gedragen wordt, dan meet je best vanaf de punt van de schoudernaad. Een kledingstuk hangt immers altijd op onze schouders als we het aan hebben; ongeacht of de naad van de halslijn van jouw shirt of sweater niet 100% recht is.

Hoe hoog je het design precies plaatst, is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke smaak, de omvang van het design en het artikel waar het op moet komen. Als je de rugzijde van jassen of hoodies bedrukt, zal je proberen het design in verhouding iets lager te plaatsen zodat het zo weinig mogelijk onder de kap valt. Daarnaast schuif je steeds een klein beetje naar beneden op met het design naarmate de maat groter wordt.

Borstlogo’s

Behalve ‘gewoon’ gecentreerd voor of achteraan, komt ook een logo klein op 1 kant op de borst vaak voor. De algemeen gangbare regel hiervoor is dat je dit links op de borst plaatst, tenzij links al bezet is met een merklogo, zakje of andere redenen waarom je daar niet kunt personaliseren. Het midden van het logo wordt gemiddeld 10cm naar links tegenover het midden van het kledingstuk geplaatst. Maar ook hier ga je weer lichtjes afwijken bij heel kleine of heel grote maten. De hoogte van het borstlogo hangt een beetje af van het model. Bij dames let je er best op dat het logo voldoende hoog staat zodat het niet recht op de borst staat.

Heb je links al een design en moet je uitwijken naar rechts, dan zal het esthetisch het mooiste zijn dat je uitlijnt aan de hand van het merklogo, het zakje,… aan de linkerzijde zodat beide kanten op gelijke hoogte staan.

‘hulpmiddelen’

Er zijn veel hulpmiddelen te koop om je recht te helpen uitlijnen. Zo heb je een speciale lat met loodrechte dwarslat erop die je bovenaan kunt uitlijnen op de halslijn. Daarna centreer je de loodrechte dwarslegger om het midden te bepalen. Dat klinkt natuurlijk heel handig, maar je moet de lat wel weer oplichten om het design er onder te leggen… De drager van je flex is dan meestal licht klevend om het design op zijn plek te houden met als gevolg dat je het ook zo moeilijk verschoven krijgt onder de lat om het een centimeter meer links of rechts te positioneren… De lat ligt ook over het midden ,dus je kunt ook niet markeren op het midden met kleermakerskrijt en dan de lat weghalen om van daaruit verder te gaan… Het idee met de 2 evenwijdige lijnen op de werktafel, werkt volgens hetzelfde systeem in feite, maar zonder dat je er een duur ding voor moet aankopen en je kunt tenminste rechtstreeks op het midden je artikel markeren. Je hoort het al: persoonlijk getest en zeker niet tijdsbesparend bevonden!

Misschien wel handig is een soort tekendriehoek met maataanduidingen op voor het positioneren van borstlogo’s. Je legt dit zowel bovenaan de hals, als onderaan bij de oksel op de juiste kledingmaat en het puntje van de rechte hoek is dan het midden van het design. Een persoonlijk minpunt hiervan vind ik dat ik liever vanuit het midden naar de zijkant meet in de plaats van vanuit de oksel. Zo kan je makkelijker aanpassen naar gelang het artikel. Bij een poloshirt meet je bv. vanop het midden van de knopenrij en bij een shirt met lage uitsnijding aan de oksel, komt je hulpstukje niet tot aan de naad van de oksel waardoor je moet gokken of het goed ligt. Soms werk je ook op de andere borstzijde omdat links al bezet is en dan ga je ook eerder het bestaande logo gebruiken om op uit te lijnen i.p.v. dit hulpstukje.

Nog geavanceerder zijn laserpointers of lichtjes. Dit vraagt ten eerste wat instelwerk en zal dus pas tijd uitsparen als je effectief minimaal 20 dezelfde shirts moet gaan drukken en ten tweede moet je erg opletten dat je niet per ongeluk tegen je tafel stoot of je pers niet verplaatst, want dan is de laser even goed afgeweken. Ook hierbij nog nooit het gevoel gehad dat dit dringend aangekocht zou moeten worden voor de transferpers en dat dit veel tijd zou besparen. Op de borduurmachines staan trouwens wel laserpointers en dit is allemaal leuk en wel, maar het blijft nooit 100% exact juist, dus uiteindelijk wordt er altijd gemarkeerd & dan een keer een draadknip gedaan voor de start om 100% zeker te zijn dat hij exact op het midden staat (voor de niet-borduurders: bij een draadknip maakt de machine ter plekke 1 steekje en knipt daarna de eindjes af Zo kan je heel precies zien of de naald perfect door het gemarkeerde midden gaat). Laser afstellen + elk shirt mooi recht op de pers leggen+ een paar seconden voorpersen, lijkt mij niet snel op te wegen tegenover elk shirt overlangs vouwen & in één beweging voor te persen en daarna 100% zeker je transfer er recht te kunnen persen met de techniek met het vouwtje. Al mik je de shirts snel en van ver op de pers; dan nog kan je perfect zien hoe het design loodrecht op het shirt moet gelegd worden. En dat laatste lijkt me toch ook een meerwaarde 😉